Kondenser

KONDENSERLER

Kondenserler, soğutma sistemi içerisindeki soğutucu akışkanın gaz halinden sıvı haline geçmesini sağlayan bölümlerdir. Kompresörlerden gelen ve yüksek basınca ulaşan soğutucu akışkan, kondenserlerde sıvı haline geldikten sonra evaporatörlere gönderilir. Böylece soğutma süreçlerindeki döngü devam eder. Soğuk hava deposu ve soğuk oda gibi alanların oluşturulmasında kondenserler, üstlendikleri bu rol ile kritik bir öneme sahiptir.

Kondenserlerin kendi içerisinde farklı çeşitleri vardır. Bunlara göre kondenserlerdeki bileşenler farklılık gösterebilir. Ancak genel itibariyle temel bileşenler şunlardır:

  • Isı iletkenliği yüksek metal borular, ısı değiştirici yüzey rolünü üstlenir. Soğutucu akışkanın ısısı burada transfer edilir ve akışkanın gaz halinden sıvı hale dönüşmesi sağlanır.
  • Fanlar, hava akışını sağlar ve böylece ısı transferinin çok daha etkili şekilde gerçekleşmesini sağlar.
  • Pompa, su soğutmalı sistemlerde suyun dolaşımını artırır ve böylece ısı transferinde rol oynar.

Kondenserler Ne İşe Yarar?

Kondenserler, ortamdaki ısının alınarak dışarı gönderilmesini sağlayan bileşenlerdir. Bunu, soğutucu akışkan ve diğer soğutma elemanları ile birlikte yapar. Ayrıca ortamdaki ısının atılmasını sağlayarak, bir anlamda ortamı soğutmuş da olur. Soğuk oda ve soğuk hava deposu gibi alanların verimli bir şekilde soğutulmasında kondenserler kritik bir role sahiptir.

Soğutma sistemlerinde ısı transferi, soğutucu akışkan ile gerçekleştirilir. Sisteme soğuk ve sıvı bir şekilde giren soğutucu akışkan, ortamdan almış olduğu ısı nedeniyle ısınır ve böylece yeniden gaz haline geçer. Gaz haline geldikten sonra ise kondenserlere gönderilir ve sahip olduğu ısıyı burada kaybetmesi ve yeniden sıvı hale gelmesi sağlanır. Bu adımın ardından soğutma döngüsünün devamı için akışkan soğutucu yeniden evaporatörlere yollanır.

Kondenser Çeşitleri

Kondenserlerin kendi içerisinde farklı çeşitleri bulunur. Temel çalışma prensipleri benzer olsa da sahip olduğu özellikler ve kullanım alanları bakımından bunlar ayrılır. Yaygın olarak kullanılan kondenser çeşitleri şunlardır:

  • Hava soğutmalı kondenser
  • Su soğutmalı kondenser
  • Boru demetli kondenser
  • Atmosferik kondenser
  • Evaporatif kondenser

Kullanılan sisteme ve soğutma yapılacak alana bağlı olarak uygun olan seçenek tercih edilir. Yüksek verimlilik ve performans için doğru konsender seçimi çok önemlidir. Kondenserler ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

V tipi yatay ve dikey seçenekleri
Lamel arası 2,1 – 2,5 mm
Giriş – çıkış kolektör malzemesi bakırdır.
İzin verilen en yüksek çalışma basıncı Ps=30 Bar.
Şaşırtmalı boru dizilimi.
Soğutucular R404A, R507C, R22, R134A, R407C
R449A, R448A soğutucu gazlarla çalışmaya uygun
tasarım. Pozitif basınçla sevk.

Galvaniz çelik üzerine elektrostatik RAL 9016 boyalıdır.
Galvaniz çelik ya da alüminyum levha.
Fan bölmeleri sac levhalar ile birbirinden ayrılmış
Duran fanların ters dönüş etkisi önlenmiştir.

Ø300 – Ø350 – Ø400 – Ø450 – Ø500 – Ø630 – Ø800
– Ø350 mm/ 230V ~ 50Hz Monofaze / 800, 1250
d/d ve 400V ~ 50 Hz Trifaze 650, 900 d/d fanlar.
Standart veya düşük ses seviyeli bakım
gerektirmeyen fan seçeneği.
İsteğe bağlı AC ya da EC fan motor seçenekleri.
Koruma sınıfı IP54, fan konstrüksiyonu izolasyon
malzeme sınıfı F.
Opsiyonel olarak seçilebilir fan aksesuar çeşitleri
(FlowGrid gürültü düşürücüler vb.)

Farklı boru et kalınlığı ve 2.1 mm – 2.5 mm hatve
Epoxy kaplı alüminyum lameller. (Opsiyonel)
Soğutucu gaza uygun olarak farklı boru et kalınlığı
seçeneği
Kullanım alanına uygun farklı lamel kalınlığı, hatve
aralığı ve kaplı alüminyum seçenekleri

benzer ürünler

Central Cooling Unit

Merkezi soğutma üniteleri ticari tesislerde, marketlerde ve lojistik depolama alanlarında tercih edilmektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçin.

Industrial Cooling Unit

Endüstriyel soğutma üniteleri ticari tesislerde, marketlerde ve lojistik depolama alanlarında tercih edilmektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçin.

Monoblock Cooling Unit

Monoblock soğutma üniteleri ticari tesislerde, marketlerde ve lojistik depolama alanlarında tercih edilmektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçin.